Romige Gourgettesoep

Romige Gourgettesoep

Mocht je eens voor een wat groter gezelschap een soep moeten maken, dan is onderstaande recept daar uitermate goed geschikt voor. Niet alleen omdat de hoeveelheid die je maakt ongeveer goed is voor een man of 10 maar ook omdat het een heerlijke frisse en romige soep is. De combinatie van courgette met  room en munt zorgt voor een frisse soep die het goed zal doen bij velen.

Ingrediënten

  • 6 lente-uitjes
  • 1 kg groene courgettes
  • olijfolie
  • klontje boter
  • ½ citroen
  • 8 takjes verse munt
  • 1400 ml groente- of kippenbouillon
  • 5 volle eetlepels zure room
  • 150 gram vers geraspte cheddar- of Goudse kaas
  • Extra vergine olijfolie

Bereiden
Snijd de lente-uitjes en courgettes in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in de Dutch Oven matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.

Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker – het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.

Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Het vuur mag rustig iets hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water. Maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra vergine olijfolie over.

Reageren is niet mogelijk.