Pompoensoep

Pompoensoep

Benieuwd hoe je een drie gangen diner volledig op een Dutch Oven kan bereiden? Op deze pagina vind je het eerste recept idee voor een voorgerecht. Augustus en september is het seizoen voor pompoenen dus deze groente kiezen we als basis voor onze pompoensoep. Enkele benodigdheden voor het maken van deze soep zijn onder andere een stamppotstamper, mes, snijplank, spatels en alles waardoor jij denkt het een en ander makkelijk te kunnen gebruiken bij het koken op hout.

Ingrediënten voor pompoensoep:

  • 1 Rode Ui
  • 1 Witte Ui (of een paar sjalotjes)
  • 2 tenen knoflook
  • Klontje roomboter, scheutje (olijf)olie
  • 1 Pompoen
  • 3/4 Pastinaak
  • 3/4 Winterwortel
  • 1 (punt)Paprika
  • 1/2 Prei
  • 1 blaadje gedroogde Laurier
  • 1 Groentebouillonblokje
  • 3/4 Kippenbouillonblokje
  • Versgemalen peper
  • Verse Bieslook
  • Spekjes

Voorbereiding

Schil de pompoen, halveer de pompoen en verwijder pitten en zachte gedeelte en snijd dan de pompoen in blokjes.
Schil en schrap de pastinaak en winterwortel en snijd ook deze in blokjes.
Maak de uien schoon en verdeel in blokjes.
Plet de knoflooktenen, verwijder schil en hak in kleine blokjes.
Bak de spekjes goudbruin in de koekenpan met een beetje olie/boter.
Snij de prei in ringen. Hak ook wat prei fijn om bij het opdienen te serveren.
Snij de paprika in stukken. Hak ook wat paprika om bij het opdienen te serveren.
Snij wat bieslook in klein ringetjes voor het opdienen.

Bereidingswijze

Gebruik voor deze pompoensoep een Dutch Oven van ongeveer 12 inch/32 cm. Verhit olie en klontje roomboter en fruit daarin de ui en knoflook aan. Vuur niet te hoog, langzaam glazig laten worden. Dit kan je bereiken door enkele briketten te gebruiken onder de Dutch Oven.
Voeg daarna de blokjes pompoen, winterwortel en pastinaak toe en schep enige malen om in een paar minuten. Voeg circa 1 liter (liefst warm) water toe en verkruimel de bouillonblokjes er in. Voeg het laurierblad toe. Breng rustig aan de kook en laat circa 20-30 minuten op een zacht vuur pruttelen. Voeg in de laatste 5 minuten van de kooktijd de blokjes paprika toe en de helft van de preiringen. Verwijder het laurierblad. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de blender. Heb je bij het houtvuur geen blender bij de hand? Probeer het met een stamppotstamper Proef de soep en voeg naar smaak peper en eventueel zout toe.
Voeg de spekjes aan de soep toe en nog wat fijne ringen prei en breng de soep weer aan de kook. Haal de Dutch Oven van het vuur en laat enkele minuten na pruttelen in de Dutch Oven.

2 gedachten over “Pompoensoep

  1. Tjeerd je zult het vanmiddag meemaken. De heerlijke geuren komen al aardig vrij.
    Kan niet wachten.Wat een mooi uitgebreid recept.

  2. Leuk recept! Vanochtend een klein uurtje in de keuken gestaan en een grote pan soep gemaakt. Recept een klein beetje aangepast, vegetarisch en 2 pompoenen (uit de moestuin). Vanavond smullen!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.