Beer Can Chicken van de BBQ

Beer Can Chicken van de BBQ

Beer Can Chicken

Een heerlijk recept voor op de BBQ is de Beer Can Chicken, door veel BBQ-ers ook wel afgekort tot BCC. De BCC is een Amerikaanse BBQ klassieker en eenvoudig te bereiden op de BBQ.

Door het gebruik van bier blijft de kip lekker sappig van binnen. Onderstaand een lekker recept voor een eenvoudige BCC.

Wat heb je nodig voor 1 kip:

1 theelepel mosterdpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel zeezout
½ theelepel gemalen knoflook of poeder
½ theelepel korianderpoeder (ketoembar)
½ theelepel komijnenpoeder
½ theelepel vers gemalen zwarte peper

1 kip, 1,5 – 2 kg
2 theelepels olijfolie (andere olie mag ook)
1 bierblik (½ liter)
eventueel hickory rookhout voor de barbecue

Voorbereiding

Neem een kom en mix hierin alle kruiden, deze gebruiken we straks om de kip mee in te masseren. Neem de kip vervolgens uit de verpakking en was deze. Maak de kip nu droog met Keukenrol.

Nu kan je de kip inmasseren, eerst met olie, daarna met de kruidenmix. Smeer de olie en de mix zowel aan de binnen als aan de buitenkant. Voor een goed resultaat dek je de kip nu af met aluminium folie en zet je de kip een uurtje terug in de koelkast, zodat de kruidenmix lekker in kan trekken.

Als je rookhout wilt gebruiken voor een rokerige smaak kan je nu twee stukken rookhout laten weken in water of Bier. Voor het bereiden van de kip heb je maar een half bierblik nodig, de andere helft kan je dus gebruiken voor het rookhout.

Als ook het hout staat te wellen kan de BBQ aangestoken worden. Ik gebruik zelf een Briketten starter zodat de briketten gelijkmatig warm worden. Als er een witte laag as op de Briketten verschijnt zijn de briketten aan en kan je de briketten verdelen over twee kanten van de BBQ (de kip komt er tussenin te staan).

Inmiddels zal het kruiden mengsel een uurtje de tijd hebben gehad om in de kip te trekken. Zet nu de kip op het bierblik. Er zijn standaarden te koop (zie foto) die je hiervoor kan gebruiken. De kip en het bierblik kan je ook in een alluminium lekbakje plaatsen en vervolgens tussen de brandende kolen plaatsen.

Als de Kip staat verdeel je indien je rookhout gebruikt de natte houtsnippers over de twee hoopjes kolen en plaats je de deksel op je BBQ.

Na ongeveer een uurtje op de gesloten BBQ kan je genieten van een heerlijke Beer Can Chicken!

Veel plezier bij het bereiden van dit recept.

Reageren is niet mogelijk.